Future Business Leaders of America

Iszak Máté (11. c) az amerikai FBLA (Future Business Leaders of America) versenyben Business Ethics kategóriában a nagydöntőbe, a legjobb húsz közé jutott a “Fényképmanipuláció az újságírásban” (The ethical issues of photo manipulation related to journalistic practices and public opinion) témájú előadásával. Ezzel januárban a magyar döntőbe jutott, így szerzett jogot arra, hogy résztvehessen a nemzetközi fordulóban. A diákoknak fel kellett venni prezentációikat, amit januárban a Toldyban előadtak, és ezt újra ki kellett küldeni. Iszak Máté, akit Bajza Sándort tanár úr készített fel a versenyre, az egyetlen nem amerikai a húsz diák között. A versenyben való indulási jogot hazánk a ma már Amerikában élő Bodoni családnak köszönheti. Néhány évvel ezelőtt ők mutatták be a világ legnagyobb üzleti diákszervezetét a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban. A versenynek az a célja, hogy a diákok egy általuk választott üzleti élethez kapcsolódó területen kipróbálhassák magukat. A család a hazai versenyben az első három helyezést elért tanulónak fedezi az amerikai nagydöntőre történő kiutazását és a kint tartózkodásuk teljes költségét.

Iskolánk diákjai idén először jelentkezhettek erre a versenyre, és számos kategóriában indultak. A konferencia és nemzetközi nagydöntőt az USA-ban az Utah állambeli Salt Lake City-ben rendezték volna meg, ahova iskolánkból három diák is magyar döntős dobogós helyezésével utat nyert. A szigorú alakisághoz kötött előadásokat azonban a Covid19 vírus miatt kialakult helyzet miatt online formában tartották meg.

Az FBLA Business Ethics kategóriájának történetében most először fordul elő, hogy magyar diák kerüljön a verseny ezen szakaszába, maga mögött hagyva sok amerikai állam legjobbját. A biztonsági intézkedésekre való tekintettel a nemzetközi konferenciára tervezett nagydöntő elmarad, így a kategória (Üzleti etika ) húsz döntőbe jutott versenyzőjének pontos helyezését július elején hirdetik ki. További diákjaink más FBLA kategóriában szerzett helyezéseit a következő hetekben hirdetik ki.