Érettségi vizsga

2023

Vizsgakövetelmények

Vizsgaidőpontok

Jelentkezés a május-júniusi érettségi vizsgákra

A felsőoktatási felvételi eljárásról

Felvételi vizsgatárgyak képzési területenként

Tájékoztató a 2023. évi vizsgaidőszakokban emelt szinten választható érettségi vizsgatárgyakról

Részletes tájékoztatás az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján

 

Érettségi, felvételi pontszámítás

Pontszámítás

Többletpontok számítása

Előrehozott érettségi

Mentesség

Az érettségin használható történelem atlaszról

Az írásbeli vizsga

A vizsga kezdete előtt fél órával kell az iskolában lenni. A magyar, a matematika és a történelem vizsga előtt a Kodály teremben van a gyülekező. A többi vizsga előtt a nagy tanáriban kell gyülekezni. A főtárgyak esetében 7.30-kor igazgatói köszöntéssel, tájékoztatóval kezdődik az érettségi vizsga. Minden írásbeli vizsgán iskolai ünnepi ruhában kell megjelenni. Az egyes tantárgyak írásbeli időpontját a honlapon az érettségi menüpontban a vizsgaidőpontok helyen megtalálod. Az egyes tantárgyakhoz szükséges segédeszközökről neked kell gondoskodnod. Lényeges, hogy tiszta, rendezett, minden összefirkálástól mentes legyen. A magyar és a történelem írásbeli tantermekben lesz helyesírási szótár. A padban csak a dolgozat elkészítéséhez szükséges eszközök, valamint némi ennivaló és innivaló lehet. A táskát, kabátot, mobilt (kikapcsolva) stb. a tanterem hátsó részében kell elhelyezi. Legyen nálad tartalék íróeszköz. Csak a kapott feladatlapra, valamint az iskola által lepecsételt lapokra lehet dolgozni. A dolgozatok megtekintése A kijavított emeltszintű dolgozatok megtekintésének időpontjáról később adunk tájékoztatást.

A szóbeli vizsga

A szóbeli vizsga első napjának a reggelén ún. nyitóértekezletet tartanak a tanárok. Ezt követi a diákok számára az érettségi megnyitója. Az elnök köszönti a vizsgázókat, mond néhány szót, majd a jegyző elmondja a vizsgabeosztás első részét. A nyitáson való részt vétel minden tanuló számára kötelező. Itt tudod meg pl. a fellebbezésed eredményét is. A szóbeli vizsgára a beosztás szerint megadott időpont előtt fél órával meg kell érkezni, mert felgyorsulhatnak a feleletek, és mindenki számára rossz, ha áll a vizsgáztatás. A tétel kihúzása után be kell diktálni annak számát.
A középszintű szóbeli vizsgán szöveggyűjteményeket, köteteket, atlaszokat, függvénytáblázatokat az iskola biztosítja.
A tételek kidolgozására legkevesebb 30 perc felkészülési idő van (kivéve az idegen nyelveket). A vázlatodat a feleleted végén le kell adnod. Csak az iskola által adott lapokon készíthetsz a felelethez vázlatot. A tétel kihúzása után be kell diktálnod annak számát. A tételre nem írhatsz. A szóbeli érettségi vizsgát a tanári záró értekezlet, valamint az eredményhirdetés zárja le. Az eredményhirdetésen is kötelező mindenki megjelenése. A szóbeli vizsgákon, a megnyitón és az eredményhirdetésen iskolai ünneplőben kell megjelenni.