Érettségi vizsga 2024

Vizsgakövetelmények

Vizsgaidőpontok

Jelentkezés a május-júniusi érettségi vizsgákra

Tájékoztató a 2024. évi vizsgaidőszakokban emelt szinten választható érettségi vizsgatárgyakról

A 2024. május-júniusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagai (link)

Előrehozott érettségi

Mentesség

Az érettségin használható történelem atlaszról

 

Érettségi, felvételi pontszámítás

Részletes tájékoztatás az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján

A felsőoktatási felvételi eljárásról

 

Az írásbeli vizsga

A vizsga kezdete előtt fél órával kell az iskolában lenni. A magyar, a matematika és a történelem vizsga előtt a Kodály teremben van a gyülekező. A többi vizsga előtt a nagy tanáriban kell gyülekezni. A főtárgyak esetében 7.30-kor igazgatói köszöntéssel, tájékoztatóval kezdődik az érettségi vizsga. Minden írásbeli vizsgán iskolai ünnepi ruhában kell megjelenni. Az egyes tantárgyak írásbeli időpontját a honlapon az érettségi menüpontban a vizsgaidőpontok helyen megtalálod. Az egyes tantárgyakhoz szükséges segédeszközökről neked kell gondoskodnod. Lényeges, hogy tiszta, rendezett, minden összefirkálástól mentes legyen. A magyar és a történelem írásbeli tantermekben lesz helyesírási szótár. A padban csak a dolgozat elkészítéséhez szükséges eszközök, valamint némi ennivaló és innivaló lehet. A táskát, kabátot, mobilt (kikapcsolva) stb. a tanterem hátsó részében kell elhelyezi. Legyen nálad tartalék íróeszköz. Csak a kapott feladatlapra, valamint az iskola által lepecsételt lapokra lehet dolgozni. A dolgozatok megtekintése A kijavított emeltszintű dolgozatok megtekintésének időpontjáról később adunk tájékoztatást.

A szóbeli vizsga

A szóbeli vizsga első napjának a reggelén ún. nyitóértekezletet tartanak a tanárok. Ezt követi a diákok számára az érettségi megnyitója. Az elnök köszönti a vizsgázókat, mond néhány szót, majd a jegyző elmondja a vizsgabeosztás első részét. A nyitáson való részt vétel minden tanuló számára kötelező. Itt tudod meg pl. a fellebbezésed eredményét is. A szóbeli vizsgára a beosztás szerint megadott időpont előtt fél órával meg kell érkezni, mert felgyorsulhatnak a feleletek, és mindenki számára rossz, ha áll a vizsgáztatás. A tétel kihúzása után be kell diktálni annak számát.
A középszintű szóbeli vizsgán szöveggyűjteményeket, köteteket, atlaszokat, függvénytáblázatokat az iskola biztosítja.
A tételek kidolgozására legkevesebb 30 perc felkészülési idő van (kivéve az idegen nyelveket). A vázlatodat a feleleted végén le kell adnod. Csak az iskola által adott lapokon készíthetsz a felelethez vázlatot. A tétel kihúzása után be kell diktálnod annak számát. A tételre nem írhatsz. A szóbeli érettségi vizsgát a tanári záró értekezlet, valamint az eredményhirdetés zárja le. Az eredményhirdetésen is kötelező mindenki megjelenése. A szóbeli vizsgákon, a megnyitón és az eredményhirdetésen iskolai ünneplőben kell megjelenni.