Túlhűtött víz

Márton Lilla és Takács Bálint (8. a) (Gács Enikő tanárnő tanítványai) a víz túlhűtésével kísérleteztek. Kellően nagy körültekintéssel akár egy háztartási mélyhűtő segítségével is a fagyáspontjánál, 0 foknál alacsonyabb hőmérsékletűre hűthetjük a vizet úgy, hogy az folyékony marad, azaz anélkül, hogy benne a kristályosodás megindulna. A túlhűtött víz metastabil állapotban van.  Ha ezt óvatosan ráöntjük jégre, vagy erősen megrázzuk (pl. az asztalhoz ütjük) a túlhűtött vízzel teli palackot, vagy ha kis kristálygócot, például jeget juttatunk bele, gyors megszilárdulás következhet be, a túlhűtött víz hirtelen megfagy. Az elsőre Takács Bálint, a másodikra Márton Lilla mutat látványos példát tíz másodperces videójában.  A megszilárdulás folyamata során a felszabaduló fagyáshő a fagyáspont hőmérsékletére melegíti az anyagot.